Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

8 augustus 2015

Film 'Belle' over discriminatie - (bijna) einde slavernijperiode - positie van de vrouw - Engeland - eind 18e eeuw

Film 'Belle' (Gugu Mbatha-Raw)
Film 'Belle'

In de kleinere cinema's draait op dit moment - augustus 2015 - de film 'Belle' uit 2013. 'Belle' is een Brits kostuumdrama, geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Dido Elizabeth Belle en speelt zich af in het Engeland van de 18e eeuw. Ingrediënten: racisme, mensen als handelswaar, slavernij, rechtspraak, feminisme, etiquette, (familie)relaties- en verstandhoudingen.

Wie is Belle?


Dido Elizabeth Belle Lindsay (1761-1804) is een onwettige dochter van een slavin en een marineofficier. Haar moeder sterft bij haar geboorte, haar vader, Sir John Lindsay, erkent Dido/Belle als zijn enige dochter (en erfgename). Iets wat in die tijd (slavernij) vrij ongebruikelijk is.
Omdat haar vader veel op zee is, groeit ze vanaf 1765 op bij haar oom, tante en nichtje in Engeland.
Na het overlijden van haar vader erft ze zijn vermogen. Hierdoor komt ze in een merkwaardige positie terecht: jong, aantrekkelijk, rijk, vooraanstaand, maar met een huidskleur die amper geaccepteerd wordt in een maatschappij waar men nog scheepsladingen slaven verhandelt.
Haar oom bekleedt een van de hoogste posities als rechter en behandelt een case waarbij verzekeringsmaatschappijen geld willen claimen voor een scheepslading gezonken 'waar', zijnde slaven. 
Terwijl Belle en haar nichtje zich bezighouden met de etiquette en regels van die tijd, zoals het vinden van een juiste huwelijkspartner, speelt op de achtergrond het 'rechtsverhaal', racisme en feminisme. 

Schilderij waarop de 'echte' Belle is afgebeeld, samen met haar nichtje
De filmtrailer kun je via dit linkje bekijken.
Het  verhaal is goed uitgewerkt, het camerawerk uitstekend, kostuums mooi om te zien, het spel van de acteurs goed en geloofwaardig. Geen grof slavernijgeweld, maar subtiel verpakte problematieken.
Ik gaf de film een dikke 8.

Slavernij & vorige levens

Lees ook het eerder geschreven artikel in dit blog over slavernij, vorige levens en de film 'Twelve years a slave'.

Groetjes,

Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.mariannenotschaele.nl