Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie

Marianne Notschaele-den Boer - vorige levens - reïncarnatietherapie
Marianne op Twitter (klik op afbeelding)

29 september 2015

Stoomschip SS Rotterdam - rondleiding bovendek en machinekamer - voor vintageliefhebbers jaren 1950 -1960


Uitzicht vanaf SS Rotterdam - (c) RHA Publishing

Vakantiegevoel op het water

Afgelopen zomervakantie (juli/augustus 2015) bleven manlief en ik thuis voor een staycation. De keren dat we een dag op pad gingen, kozen we voor lange wandelingen in regionale natuurgebieden (Waayenberg, Wallstein, Buissche Heide, De Moeren) of voor het thema water en boten, weer eens wat anders. Zo maakten we een rondvaart in de Biesbosch en genoten daar van de natuur, zagen vanaf een rondvaartboot in de haven van Antwerpen indrukwekkende zeecontainerschepen en overslagterminals en voeren in Breda in een motorbootje door de singels langs oude herenhuizen. 


Gebouw van de Holland Amerika Lijn, Rotterdam - (c) RHA Publishing

Holland Amerika Lijn - Rotterdam

In Rotterdam wandelden we vanaf het Centraal Station via de indrukwekkende Erasmusbrug naar het gebouw van de 'Holland Amerika Lijn', het vertrekpunt voor vele emigranten in de vorige eeuw, en naar het stoomschip SS Rotterdam, dat verderop aan de kade ligt. Voor wie met de auto erheen wil, je kunt er betaald parkeren (groot terrein): 3e Katendrechtsehoofd 25, Rotterdam.


SS Rotterdam ligt aan de kade - (c) RHA Publishing

Stoomschip Rotterdam - rondleiding

SS Rotterdam is een imposant stoomschip dat voor de Holland Amerika Lijn voer in de jaren 1956-1959. Het is 228 meter lang, 29 meter breed en 61 meter hoog. Reusachtig groot.
Hoewel manlief en ik geen scheepfanaten zijn, vonden we de SS Rotterdam bijzonder indrukwekkend, net zoals de rondleiding (verzorgd door enthousiaste, gepensioneerde vrijwilligers die een connectie hebben met dit schip), waarvoor we op het allerlaatste moment nog konden inschrijven. 


 
Feestzaal in jaren '60 stijl - (c) RHA Publishing

Trappen in het schip - (c) RHA Publishing

De rondleiding 'bovendek + machinekamer' bracht ons o.a. naar een piepklein binnenzwembad, het stuurhuis, de radiokamer, de kapiteinshut, een filmzaal, feest- en eetzalen, een cocktailbar, en in de machinekamer naar enorme stoomturbines, generatoren en het ketelruim. De sfeer van de jaren '50-'60 is goed bewaard gebleven en de machinekamer vond ik machtig interessant om te zien.

  

 
SS Rotterdam, kapiteinsbrug, kapiteinshut - (c) RHA Publishing

Na deze rondleiding bekeken we een korte film; hierin waren authentieke filmbeelden van SS Rotterdam gemengd met acteerspel. 

Op het schip overnachten

Je kunt de SS Rotterdam gratis op, maar dan loop je wat verloren rond (er zijn amper bordjes met aanwijzingen) en kun je slechts een restaurant bezoeken, een stukje het bovendek op en de trappen in het midden van het schip op en af. Een rondleiding is echt aan te bevelen, je ziet veel meer.
Een gedeelte van het grote schip is in gebruik genomen als hotel, typisch iets voor kajuitliefhebbers of gezinnen met kinderen die een onvergetelijke slaapervaring in een hut willen hebben. Het schip vaart niet, dus zeeziek kan niemand worden.

Bezoek aan machinekamer, reserveer tijdig

Ik raad je aan de rondleiding voor de machinekamer tijdig te reserveren want ze laten maar enkele kleine groepjes bezoekers (max. 20 personen) per dag toe. Per persoon betaalden wij 16,-- euro voor de 'complete rondleiding' plus 12,50 voor de 'stoom & chroom'-tour. Best prijzig, maar het geld zeker waard. Kinderen: 9,50 en 7,50 euro. 


        
SS Rotterdam, machinekamer - (c) RHA Publishing 

Onze uren op het schip vlogen om; gelukkig vonden we nog een plekje in het Lido Restaurant, waar we heerlijk aten. Ook daar is vooraf reserveren aan te bevelen.
Kortom, dit lijkt me een ideaal gezinsuitje voor de naderende herfstvakantie of voor jongeren die een vorig leven hebben gehad dat zich in de jaren vijftig van de vorige eeuw afspeelde.

Emigratie jaren vijftig - per vliegtuig - filmtip

In het kader van emigratie rond 1950 kan ik de Nederlandse film Bride's Flight aanraden. Hier gaat het niet om een stoomschip, maar om een vliegtuig. Zelfde sfeer, kleding, meubels, enz.

Vorige levens & schepen

Andere artikelen in dit Blog Vorige Levens over scheepvaart:


vorig leven als kapitein
herkansing voor de Titanic
tentoonstelling voorwerpen Titanic.

Groetjes,


Marianne Notschaele-den Boer
Reïncarnatietherapeut/auteur
www.mariannenotschaele.nl